Evinizi yeni bir bebeğe nasıl hazırlarsanız, yeni bir evcil hayvan için de aynısını yapmalısınız. Unutmayın, yeni bir köpek yavrusuna yapabileceğiniz en kötü şey onu bunaltmaktır; ancak kucaklaşmayı ve onu okşamayı da ihmal etmeyin. Evde küçük çocuklar varsa, onlara köpeğe karşı nazik olmalarını hatırlatın. İşte evde köpek bakımı için yapmanız gerekenler:

  1. Köpeğinize kendini rahat ve güvende hissedeceği bir yer verin.Bir köpek yavrusunu eve getirmeden önce, yeni çevresine uyum sağlaması ve kendisini güvende ve rahat hissetmesi için yavru köpeğinizin ilk birkaç hafta kalabileceği bir oda seçin.Köpeğinizi belirli yatak odalarından, banyolardan veya ofisinizden uzak tutmak istiyorsanız bebek kapıları kurun. Köpeğinizin olmasını istemediğiniz her yer bir kapı ile kapatılabilir.Köpeğinizi izleyin ve evin herhangi bir yerinde sorun çıkarmakla özellikle ilgilenip ilgilenmediğini gözlemleyin.
  2. Potansiyel tehlikeleri ortadan kaldırın.Yavru köpekler çok küçük alanlara girebileceğinden, evdeki olası tehlikelerin farkında olmak da çok önemlidir. Potansiyel tehlikelerden kaçınmak için şunları yapabilirsiniz: Mutfak aletlerinin arkasındaki ve gömme dolapların altındaki boşlukları kapatın, açık şömineleri perdeleyin, tüm dış pencereleri ve kapıları kapatın. Evcil hayvanınızın kablolara dolanmaması için elektrik kablolarını erişemeyeceği bir yere koyun, klozet kapaklarını kapatın, kırılabilir süsleri ve yutulabilecek küçük nesneleri kaldırın.Bazı bitkilerin tüylü dostlarımız için zararlı olabileceğini unutmamak da önemlidir, bu nedenle hayvanlar için zehirli olabilen zambak, açelya ve nergis zambağından kaçının.
  3. Evde köpek bakımı için herkesi yeni sorumluluklarına karşı hazırlayın.Yeni köpeğinizden kimin sorumlu olduğunu o gelmeden önce konuşmak önemlidir. Köpeğin yalnızca onu yürüyüşe çıkaracak, besleyecek ve onunla oynayacak birine ihtiyacı olmayacak, aynı zamanda evin tüm üyelerinin sevgisine ve kabulüne de ihtiyacı olacaktır. Köpek sahiplenmek gibi büyük bir karardan önce herkesin sizinle aynı düşüncede olduğundan emin olun.Sizde veya ailenizde evcil hayvan alerjisi varsa köpek sahiplenmeyin. Sonunda köpeği yeniden iade etmek zor bir süreç olabilir.
  4. Veteriner bulun.Köpeğinizle ilgili yapacağınız öncelikli işler arasında aşılarının tam olduğundan emin olmak ve onu tam bir sağlık kontrolünden geçirmek yer alıyor. Köpeğinizi yıllık kontroller, aşılar vb. için getirmeye başlayacağınız, tercihen yakınlarda yaşayan bir veteriner bulun. Ayrıca en yakın 24 saat açık hayvan hastanesini bulmak ve bu numarayı buzdolabına veya evdeki herkesin ihtiyacı olduğunda kolayca bulabileceği başka yerlere not etmek iyi bir fikirdir.Bununla birlikte, eğer köpeğinizin mikroçipi yoksa, bunu erkenden yapın, böylece kaybolmasına karşı ekstra güvenlik önlemlerine sahip olursunuz. Yavrunuzu evlat edindiyseniz ve zaten bir çipi varsa, sizin bilgilerinizle kaydedildiğinden emin olun. Bunları da veterinizle konuşabilirsiniz.Köpeğinizi bir barınaktan evlat ediniyorsanız hangi aşılarının yapılmış olduğunu ve hangilerine hâlâ ihtiyacı olabileceğini öğrenin.

Köpek bakımı zor mu sorusu köpek sahiplenmeyi düşünenlerin en sık sorduğu sorudur. Görüldüğü üzere, evde köpek bakımı sanıldığı kadar zor değil ancak ilgi ve sorumluluk gerektirir. Bunun için köpek sahiplenmeden önce iyice düşünün ve temel sorumluluğu kimin alabileceğini mutlaka kararlaştırın. Köpek sahiplenmek geçici olarak ve yalnızca hevesle yapılmamalıdır.