Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Neler Yapiyoruz?

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Kedi ve köpeklerde merkezi sinir sistemi ve çevresel sinirlerle ile ilgili çeşitli felçler görülebilmektedir. Bunların nedeni çoğunlukla vurma ,çarpma, trafik kazası, yüksekten düşme ve benzeri durumlar olabildiği gibi merkezi ve periferal sinir sistemine bası yapan tümörler, disk fıtıkları yada bazı yangısal nedenlere dayalı felçlerdir.

Oluştukları yere göre her iki bacak yada belli bölgelerde şekillenebilirler. Teşhis için kapsamlı nörolojik bir muayene, röntgen MR yada Tomografi ile tespit edilebilmektedir. Tedavi yöntemi yine felcin yeri, nedeni, oluşumunun üzerinden geçen süre gibi kriterler göz önünde bulundurularak seçilir. Tedavi seçenekleri ilaç tedavisi, fizik tedavi, lazer, akupunktur ve cerrahidir.

Tıpta genellikle bir tanı yöntemi olarak kullanılan ultrasonografi aynı zamanda çok etkin bir fizik tedavi tekniğidir. Ultrasonografik ses dalgaları,  iyileşmeyi sağlayan kollajen dokunun yapımını ve yayılımını, derin dokularda kan dolaşımını ve eklemin hareket kabiliyetini arttırmaktadır. Ağrıyı ve kas spazmlarını azaltan terapötik ultrasonografi yara iyileşmesini de hızlandırmaktadır.

Özellikle artrit ya da dejeneratif eklem hastalığı olan kedi ve köpekler fizik tedavi prosedürlerinden birinci derecede faydalanan hasta grubunu oluştururlar. Çektikleri kronik ağrı yüzünden hareket kabiliyetleri sınırlanan bu hastalar kaçınılmaz olarak kilo almakta, aldıkları kilolar sorunlu eklemlerinin üzerine daha çok yük binmesine sebep olmakta ve bu da ağrılarını daha da arttırmaktadır. Bu kısır döngünün sadece ağrı kesicilerle kesilmesi bu ilaçların uzun dönem kullanımının yarattığı problemler sebebiyle mümkün değildir. Eklem koruyucu ilaçların etkileri ise sanılandan çok daha sınırlıdır. Hastalara hareketlilik kazandırılması, kilo vermelerinin sağlanması, kas zayıflığının önlenerek eklem üzerine binen yükün azaltılması ve eklem ağrılarının kimyasal olmayan yöntemlerle hafifletilmesi ise ancak fizik tedavi protokolleriyle mümkün olabilmektedir.

Ortopedik operasyonlardan sonraki iyileşme sürecinde kemik iyileşmesi için uzun süre bandajda tutulan ekstremitenin fonksiyonlarına daha erken kavuşması kontraktüre uğramış kas gruplarına fizik tedavi uygulanmasıyla hızlandırılmaktadır. İşte bu yüzden, merkezimizde tüm ortopedi operasyonlarından sonra hastalarımıza fizik tedavi uygulanmakta ve böylece daha çabuk ve ağrısız normale dönmelerine çabalanmaktadır.

Fizik tedavi nörolojik problemlere sahip kedi ve köpeklerde de hayati önem taşımaktadır. Özellikle disk fıtıklarına ya da travmalara bağlı olarak omurilik hasarı oluşmuş hastalarda operasyon sonrası dönemde baskıdan kurtarılan omurilik ve sinir kökleri iyileşene kadar geçen sürede uyarı almadığı için kasılmayan ve kasılmayı adeta unutan kas gruplarının elektrostimülasyonla uyarılması ve kasılma özelliklerinin kaybolmasına engel olunması ya da bu kasların tekrar kasılmaya eğitilmesi tüm felçli hastalarda hayati önem taşımaktadır.

Felçli kedi köpeklerde bakım;

Felçli kedi ve köpeklerde özellikle temizlik önemlidir. İdrarını ve dışkısını kaçıran hayvanların temiz ve kuru tutulması deride açılmaları ve yaraları önlemek açısından dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Hasta altı bezlerinin kullanılması ya da kedi ve köpekler için hazırlanmış bağlama bezler ile çözüm bulunabilir. Yine talk pudrası kullanılarak derinin kuru tutulması, açılan yaralara antibiyotikli pomadlar sürülmesi de diğer seçeneklerdir.
İdrar keselerinde idrar biriken hastaların masajla idrar keselerinin boşaltılması gerekir. Yine dışkısını yapamayan hastalarda da masaj ya da lavman önemlidir.
Hastaların yaşam kalitelerini arttırmak için tekerlekli askı aparatları-yürüteçler- vardır. Bunların da kullanılması hasta için yararlı olmaktadır

Bu tip hastalarda insan hekimliğinde olduğu gibi operasyon öncesi ve sonrasında Fizik tedavi şansı bulunmaktadır!!!