1. Sokak Dostunuzu Eve Almadan Önce Zamanlamanızı İyi Ayarlayın

Eğer sahiplenmeyi düşündüğünüz kedi o anki koşullarında zorluk içinde değilse yani çok acil bir durum söz konusu değilse önce evinizde uygun koşulları sağlamanız gerekir. Dostunuzun barınma için ihtiyacı olacak mamayı, mama kabını, kedi kumunu ve kum kabını temin etmelisiniz.

  1. Mama Seçimine Özen Gösterin
Kedi Maması Seçimi

Kendiniz için beslenme ne kadar önemliyse minik dostunuzun için de o kadar önemli. Bu nedenle kedilerin ihtiyaç duyduğu besin değerlerini öğrenmeniz ve bu besin değerlerinin, alacağınız mamanın içinde olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Yani besin açısından zengin, kaliteli bir mama seçmeniz önemli. Aksi halde küçük dostunuzda mide ve bağırsak sorunları ortaya çıkabilir.

Ayrıca kedinizin durumuna göre mama seçimi yapın. Mesela küçük dostunuz yavru ise mama seçimi yaparken aldığınız mamanın yavru kediler için ya da kısır bir kedi ise kısırlaştırılmış kediler için olmasına özen gösterin.

  1. Mama Saatlerini Düzenleyin

Evde kedi bakımı söz konusu olduğunda kedilerin mama saati oldukça önemli konulardan biridir. En baştan kedinizin mamasını günde 2 kere ve aynı saatlerde kabına koymanız onu bu saatler dışında mama istemesi konusunda törpüler. Aynı zamanda düzenli beslenmek sağlığını olumlu etkiler.

  1. Tuvalet Eğitimi Verin

Kedilere tuvalet eğitimi vermek aslında hiç de zor değil. Çünkü tuvalet eğitimi, doğalarında zaten var ve böylece kolaylıkla tuvalet alışkanlıklarını kazanabiliyorlar. Öncelikle kum kabını kedinizin kendini güvende hissettiği bir yere koyun. Kedinizi de uykudan ya da yemekten sonra kum kabının içine koyun. Eğer tatlı dostunuz patileriyle kumu eşeliyorsa oranın tuvalet olduğunu anlamıştır. Eşelemiyorsa patilerini tutarak kumu eşelemesi için ona yardımcı olabilirsiniz.

  1. Kumunun Temiz Olduğundan Emin Olun
Kedi Tuvalet Alışkanlığı

Evde kedi bakımı zorluklarından biri de kedi kumu temizliğidir. Ancak kedi kumu doğru ve düzenli bir şekilde temizlenirse hem minik dostunuz hem de siz bir sorun yaşamazsınız.

Yapmanız gereken, kediniz kumu kullandıktan sonra küçük çapta bir temizlik yapmanız ve ardından her hafta bir kere kumu tamamıyla boşaltıp temizlemeniz. Ancak temizlik yaparken limon, amonyak gibi maddeler kullanmamaya dikkat edin.

  1. Suyunu Her Gün Tazeleyin

Kedinizin kaliteli mama tüketmesi ne kadar önemliyse taze su içmesi de o kadar önemli. Kedinizin su kabına çokça su bırakıp günlerce aynı suyu içmesini beklemek pek iyi bir seçim değil. Nasıl ki bizler her su içtiğimizde bardağımızdaki suyu tazeleme gereği duyuyorsak patili dostlarımıza da evde tazecik su vermeyi ihmal etmememiz gerekiyor. Bu nedenle kedinizin su kabını her gün en az 1-2 kere yenilemeniz iyi olacaktır.

  1. Kedinizi Sık Sık Tarayın

Kediler tüylü hayvanlardır ve zaman zaman tüy dökme dönemleri olur. Özellikle tüy dökme dönemlerinde kendilerini yalarken tüylerini yutar ve kusarak çıkarırlar. Hem ev arkadaşınız hem kendiniz için evinize bir kedi tarağı alarak kedinizin tüylerini gün aşırı temizleyin. Hatta tüy dönme dönemlerinde kedinizi günde 3-4 defa tarayabilirsiniz.

Kediniz taranmaya hemen sıcak bakmayabilir. Patili dostunuzun sakin olduğu bir zamanda ödül maması vererek onu taranmaya alıştırmanız mümkün. Aksi halde taranmak istemeyebilir ve sizi tırmalayabilir.

  1. Kedinizi Tırmalama Tahtası Kullanmaya Alıştırın
Kedi Bakımı Nasıl Yapılır

Kediler doğaları gereği esnemeye oldukça düşkündür. Onlar için esnemek; yemek, içmek gibi ihtiyaç duydukları bir gerekliliktir. Bu nedenle onlara hem esneyerek rahatlayabilecekleri hem de tırnaklarını törpüleyebilecekleri bir ortam sunun.

Bunun için kedinize bir tırmalama tahtası alabilir ya da onun seveceği şekilde kendiniz bir tırmalama halısı yapabilirsiniz. İlk başta ilgisini çekmeyebilir, ama kedinizi sık sık tahtanın yanına götürerek ona yardımcı olabilirsiniz. Aksi halde küçük dostunuz esneme tahtası olarak mobilyalarınızı, battaniyelerinizi ve kıyafetlerinizi kullanabilir.

  1. Evinizin Kedi Yaşamı için Güvenli Olduğundan Emin Olun

Kedinizin her türlü bakımını dikkatli bir şekilde yapsanız da evinizde küçük bir dostunuz olduğunu hiçbir zaman unutmamanız gerekiyor. Kediler ev ortamında kendileri için büyük tehlikelere yol açacak durumlar yaşayabiliyor. Bunların bazılarını şöyle sıralayalım:

  • Mutfak tezgahında bıraktığınız yeni pişmiş, sıcak, ağzı açık yemekler
  • Deterjan döküp temizlemek için dinlenmeye bıraktığınız lavabonuz
  • Yüksek katlı evinizin açık balkonu
  • Evinizin bir kenarında bıraktığınız ağzı açık tehlikeli kimyasallar

Bu gibi durumların kedinizin sağlığını tehlikeye atacağını unutmamanız önemli. Bu nedenle temizlik yapacağınız odanın kapısını kapalı tutabilir, balkon ve pencereleri güvenlikli hale getirebilir, açıkta kimyasal madde içerek temizlik ürünleri bırakmamaya özen gösterebilirsiniz.